maandag 14 september 2009

21 september 2009: Woorden bij Van Wegen


21 sep: Gerrit Komrij, Guido van de Wiel en Chrétien Breukers!
Op maandagavond 21 september vanaf 20.00 uur interviewt dichter Merijn Schipper dichter, schrijver, vertaler, essayist en recensent
Gerrit Komrij in het Utrechtse Café van Wegen.

Dat Gerrit Komrij het huis van de poëzie tot in de kleinste hoekjes kent, behoeft geen betoog. De ‘Dikke Komrij’ is er het indrukwekkende bewijs van. Dat hij ruim twintig jaar geleden in Verzonken boeken tal van obscure romanpareltjes heeft opgediept uit ‘het paradijs der literaire vergetelheid’, is minder bekend. Speciaal voor Woorden bij Van Wegen zet Grootlezer Komrij zijn ‘Geheimtips’ op een rij.

Ook spreekt vertaler
Guido van de Wiel over ’t Manco van Georges Perec – het enige boek zonder e uit de gehele westerse wereldliteratuur. Perec liet de meest gebruikte letter uit het alfabet weg als hommage aan zijn in de Holocaust omgekomen moeder. Een van de lastigste vertaalklussen die denkbaar zijn en Guido van de Wiel was er dan ook jaren mee bezig. Het eindresultaat is echter meer dan een literaire curiositeit – het blijkt een weergaloos spannend boek.

Dichter, publicist en uitgever Chrétien Breukers (1965) presenteert zijn nieuwe dichtbundel Gysbert Japicx bezoekt het Drielandenpunt. De hoofdredacteur van De Contrabas (www.decontrabas.com) laat de grote 17e-eeuwse Friese dichter Gysbert Japicx van Zwarte Haan in Friesland naar Het Drielandenpunt in Limburg reizen. Een kort bezoek aan het dichtbij Het Drielandenpunt gelegen staatje Moresnet wordt hem echter fataal. Hij sterft er aan de pest. Welbeschouwd is dat heel toepasselijk, want Moresnet is de vrijstaat waar ooit het ideaal van een universele taal (het Esperanto) werd beleden. Behalve een reis door de taal is deze bundel ook een reis door de tijd. Japicx maakt kennis met dichters als Pierre Kemp, Cornelis van der Wal, H.H. ter Balkt en Douwe Tamminga.

Dichter Ingeborg Klarenberg draagt het eerste Utrechtgedicht voor, een nieuw, vast programmaonderdeel bij Woorden bij van Wegen. Veertig maanden lang schrijven bekende en onbekende dichters op uitnodiging van SLAU en Kunstliefde een gedicht over Utrecht.

Uiteraard is ook Alexis de Roode terug: elke maand bespreekt hij een boek dat hij voor maximaal twee euro bij de boekenkraam van Adrie Heystek, op de markt koopt.

Café Van Wegen, Lange Koestraat 15 – toegang gratis – aanvang 20.00 uur – nu met boekenbingo!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.